LIVIU_CTS
Threads: 45
Thanks Received: 115 in 107 posts
Thanks Given: 142
|
|
14-06-2012, 17:48
(This post was last modified: 14-06-2012, 18:13 by LIVIU_CTS.)
nu sunt deacord. sincer, parerea mea e ca e interpretat gresit in sensul ca NU VOLANTA induce frana de motor ci ciclul de ardere, regimul de relanti! corelata cu compresia motorului. greutatea volantei influenteaza inertia arborelui SI ATAT.
la moto cand retrogradezi fara gaz sau fara antihoping rupi aderenta, e de la volanta? sigur nu!
cel mai simplu de testat e sa nu schimbi viteza. accelerezi mult apoi lasi acceleratia. o volanta usoara pierzi viteza mult mai repede (frana de motor accentuata) fata de o volanta mai grea care mentine inertia arborelui.
sunt multe discutii pe forumuri, insa sunt putini cei care intr-adevar stiu si explica treaba asta corect.
am mai gasit ceva:
The ability of an engine with a lightened flywheel to SPIN-UP more quickly is often pointed-to as a benefit when you bang a downshift and wheel hop is reduced. In this situation, it can be said you have LESS ENGINE BRAKING. However, if your riding “style” makes this an issue, a slipper clutch may be a better alternative than a lightened flywheel; at least that’s what the factory racers think. A lightened flywheel is like a poor man’s slipper clutch in this situation. Conversely, a heavier flywheel will provide more protection for the engine being over-revved in a ham-fisted downshift. The ability of an engine with a lightened flywheel to SPIN-DOWN more quickly is often pointed-to as a benefit if you want the revs to die as fast as possible when you lift the throttle for a corner. In this situation, it can be said you have MORE ENGINE BRAKING
If you read the last two sentences they say it will spin down faster, it's pretty much a rock solid fact that if left alone a lighter object will stop moving sooner than a heavy one because of the momentum of the two objects.
The compression of the engine is what causes engine breaking, and attatched to the crank is weight, so every time the engine rotates it's throwing weight at the bottom of that piston trying to force it up the cylinder, the more weight you have the easier it will be to push the piston up the cylinder thus taking longer to spin down, now if you have for instance nothing trying to push the piston up the cylinder your engine would stop instantaniously.
eu zic sa nu exageram cu discutiile ca peste o luna pare un subiect perfect la terasa pensiunii
Invidia Injen Weapon-R Eibach Drag Wheels Skunk2 Magnat
|
kinky_boy
Threads: 44
Thanks Received: 105 in 92 posts
Thanks Given: 33
|
|
ok 
corecta interpretarea, dar volanta are rol mare datorita greutatii ei ce trebuie pusa in miscare de ciclul de ardere
eu am citit pe forumul asta ( http://www.svrider.com/forum/showthread.php?t=107485 )ce si cum si sunt prinse multe aspecte si de franare si de aderenta si de viteza maxima etc.
Poate te mai lamuresti, ideea e ca s-ar putea sa nu iei in calcul toate elementele (cutie motor rpm-ul rotilor si al motorului, frecare roti etc)
pana la urma poate gasesti un caz real si poti sa vezi in paralel ce se intampla
insa exact cum ti-am zis rotile invart motorul (tot ansamblu motor si cutie: volanta-arbore-cilindrii etc)
|
LIVIU_CTS
|
|
14-06-2012, 22:34
(This post was last modified: 14-06-2012, 22:38 by LIVIU_CTS.)
mane, am luat in calcul tot ce spui tu mai sus, spus si eu. insa efectele le intelegem diferit se pare.
sunt multe pagini, deocamdata am citit ceea ce am scris si eu 
oricum, nu prea iau in serios forumurile, gasesti miliarde de opinii in orice subiect, fiecare pretinde ca are dreptate, in cazul de fata incerc sa ma bazez pe cunostintele mele la fizica.
nu mai citesc pt ca tot ca mine spun si altii 
I went to a very light flywheel on my Monster several years ago, from ~4lbs stock to ~10oz. Here are some of the effects I observed:
The engine is not as smooth at low RPM.
Handling changed more than I ever would have thought. The bike definitely feels lighter.
The engine spins up much faster. This makes the bike feel quicker, but it also affects timing for things like blipping the throttle (because revs fall just as quickly).
If I mess up a blip, it's more forgiving; some people call lightweight flywheels the poor man's slipper clutch.
Engine braking increased a moderate amount (I'm defining this as the amount of deceleration when off-throttle).
I remember my very first reaction was thinking there was a problem with the rear wheel. It felt so odd not having the engine smoothed out by a big flywheel. Also, I was expecting to be impressed with the acceleration, but instead the second thing I noticed was how light the bike felt. The only drawback for me is that the bike is not happy putting around at slow speeds anymore.
|
kmr
Threads: 6
Thanks Received: 51 in 48 posts
Thanks Given: 37
|
|
Faza cu lipsa de frana de motor ( diminuarea eficientei franei de motor ) e sustinuta si de oameni care si-au pus volanta usurata. Ideea e ca ma intereseaza subiectul
|
LIVIU_CTS
|
|
15-06-2012, 11:01
(This post was last modified: 15-06-2012, 11:02 by LIVIU_CTS.)
kmr, depinde ce si unde citesti. la fel de multe posturi gasesti si a celor ce au pus volanta usurata si sustin frana de motor accentuata.
repet. interpretarea aiuristica dupa parerea mea vine din partea celor care "baga" frana de motor fara turarea motorului, rpm picat in cap iar cu o volanta mai grea socul e mai puternic, de aici "senzatia" ca frana de motor cu volanta mai grea e mai buna. insa asta nu e o practica corecta, frana de motor se face cu turarea motorului (gen heel-and-toe).
problema se poate reduce f mult astfel:
o volanta usoara accelerata pana in 7000 rpm urca repede, coboara repede. coboara repede -> frana de motor mai pronuntata. motivul: energia cinetica stocata e mai redusa.
o volanta mai grea urca mai greu pana in 7000 , coboara mai lent , rezulta o frana de motor mai putin pronuntata. motivul: energie cinetica inmagazinata superioara cantitativ.
a fost primul aspect care l-am remarcat la honda, la viteze mari, daca nu tii gazul cat de cat, pierde viteza rapid-> volanta relativ usoara.
|
maruta
Threads: 18
Thanks Received: 73 in 60 posts
Thanks Given: 45
|
|
Vin si eu cu o intrebare, desi nu ma pricep aprope deloc la mecanica-fizica: de ce in cazul meu , la ATR, japonezii nu au pus o volanta usoara inca din fabrica, daca ea ar fi mai eficienta decat una mai grea?
Tin sa reamintesc ca aceasta masina a fost conceputa pentru circuit.
|
LIVIU_CTS
|
|
15-06-2012, 12:04
(This post was last modified: 15-06-2012, 12:07 by LIVIU_CTS.)
zice nimeni ca nu e mai eficienta man, este, insa trebuie sa fie in mainile cui trebuie, altfel iese mai rau.
spre ex. o volanta usoara pica f repede in ture. daa esti laux si schimbi ca un apucat, e perfect, daca esti mai lent in schimbari, pica turatia sub v-tec si.....pa.
orice solutie spre maxim de performanta are maxim eficienta in conditiile respective, daca nu sunt conditiile respective (elementul dintre scaun si volan) corecte, maximum de eficienta vne dintr-un compromis, adica o volanta mai grea.
sa va reamintesc acele momente in care o masina f1 a fost data pe mana unor jurnalisti si nu prea au putut pleca de pe loc cu ea ?
eficienta mai conteaza si de situatie. eficienta pe circuit nu bate cu cea de pe rally, care nu bate cu cea de pe hill.
|
kmr
|
|
Cu aia de F1 s-ar putea sa nu stim niciunul dintre noi sa plecam de pe loc
|
LIVIU_CTS
|
|
pai cu siguranta, o invocam pentru a intelege mai bine cam ce inseamna eficienta vis-a-vis de cine facem referinta
|
maruta
Threads: 18
Thanks Received: 73 in 60 posts
Thanks Given: 45
|
|
15-06-2012, 12:13
(This post was last modified: 15-06-2012, 12:16 by maruta.)
Cam asa ma gandeam si eu ca majoritatea masinilor cu tenta sportiva care ies pe poarta fabricii trebuie sa fie gandite si pentru neica-nimeni ca mine care nu stiu sa mearga sportiv.
Mai putin GT-R-urile care sunt date de copaci de toti tampitii...ha-ha
|
LauX_LauX_LauX
Threads: 40
Thanks Received: 23 in 20 posts
Thanks Given: 6
|
|
16-06-2012, 04:58
(This post was last modified: 17-06-2012, 02:21 by LauX_LauX_LauX.)
Bine ai venit KMR! Am fost plecat de asta nu m-am bagat in seama pana acum, am adus o Targa !
Cu o volanta usurata accelerezi mai bine in schimb frana de motor nu prea este iar daca nu scimbi repede iti coboara foarte mult din ture. Eu m-am acomodat destul de bine cu volanta usurata, dadeam spritz inainte sa dau drumu la ambreiaj cu alte cuvinte nu foloseam deloc frana de motor deoarece se tura foarte brusc si rapid si imi era frica sa nu dau distributia peste cap dar toate astea cu stage 3 ceramica, cu disc stock cred ca e acceptabil. Acum am dat-o jos ca poate o pun pe CRX impreuna cu o fulie din aluminiu ca sa fie echilibrat motoru
La urmatoarea intalnire poate iti iei revansa dar pana atunci vin jucariile de la Toyboy ! Tin sa te anunt ca intr-a 3-a dupa pod nu am mai accelerat pt ca am luat o denivelarare cu telescoapele mele ieftine care-s prea tari pt drumurile alea.  Totul se rezuma la Kilograme, eu am veneit fara roata de rezerva, casetofon etc iar tu cred ca aveai toata videoteca in porbagaj.
|
kmr
|
|
Laux, mare boier, multumesc pentru urari!
Asta cu revansa, ramane de vazut  abia astept sa ne mai vedem. Multumesc si pentru feed-back- ul legat de volanta usurata.
|
LIVIU_CTS
|
|
laux, cum spui si tu, volanta usoara urca repede si coboara repede. coboara repede ce inseamna, frana de motor mai slaba? non sens!
cred ca vorbesti de aceeasi senzatie la care ma refeream eu: cu volanta usoara daca retrogradezi fata "şprit", volanta avand o inertie redusa nu opune rezistenta si este ridicata in ture mai repede de catre inertia masinii. daca duci motorul in turatia corespunzatoare inainte ce cuplarea ambreiajului nu are cum sa mai ridice in ture, astfel frana de motor e mai eficienta. probabil ca daca nu faci lucru asta efectul e invers.
|
Toyboy
Threads: 11
Thanks Received: 81 in 73 posts
Thanks Given: 93
|
|
16-06-2012, 17:48
(This post was last modified: 16-06-2012, 17:49 by Toyboy.)
volanta de inertie precum si numele indica este elementul motor care se foloseste de propia miscare pentru a acumula forta inertiala cu scopul de a mentine o armonie in timpul functionarii motorului, un ralanti stabil, si mentinut, o eliminare a vibratiilor si o acumulare de par motor in cazul urcarilor si accelerarilor.
toate acestea sunt necesare datorita golurilor de impingere pe care le provoaca motorul intre explozii
cand se proiecteaza o masina pentru uz civic pe care poata sa o conduca si bunica si sa nu se caleze, se calculeaza o greutate inertiala care poate sa faca un compromis bun si sigur intre tot ce inseamna :, mentinerea ralanti, vibratii, comoditate A/C on, urcari...etc
in momentul in care ii descarci de kg si de acea forta inertiala, motorul se misca mai liber, se accelereaza mult mai usor dar si revine mai usor la rpm-ul initial.
coboara repede intre schimburi pentru ca nu este incarcata de inertie care sa mentina rpm-ul pana schimbi tu ...
deci senzatia este ca motorul se tureaza in gol dar de incetinit nu incetinesti cum s-ar intampla cu o volanta mai grea !
|
LIVIU_CTS
|
|
mai, e o contradictie intre ce spui:
" se accelereaza mult mai usor dar si revine mai usor la rpm-ul initial"
vs
" de incetinit nu incetinesti cum s-ar intampla cu o volanta mai grea"
cred ca nu o sa terminam subiectul asta
|
kmr
|
|
Nu e nimic aiurea. Motorul cade mai usor din ture cand nu e in sarcina adica atunci cand nu e in nicio treapta de viteza dar, cand e in viteza, volanta nu are suficienta inertie ca sa franeze tot ansamblul masinii.
|
LIVIU_CTS
|
|
nu man, cade in ture tot in treapta, ca si in neutru.
volanta nu franeaza, volanta tine momentul ea nu are cum sa franeze cat timp e in miscare circulara. pe acelasi principiu apare si efectul giroscopic....
|
kinky_boy
Threads: 44
Thanks Received: 105 in 92 posts
Thanks Given: 33
|
|
liviule nu-ti ramane decat sa vezi cu ochii tai doua masini la fel cu volante diferite
|
LIVIU_CTS
|
|
cred ca
|
Vali_Lj
Threads: 15
Thanks Received: 29 in 25 posts
Thanks Given: 13
|
|
17-06-2012, 16:52
(This post was last modified: 17-06-2012, 21:55 by Vali_Lj.)
Modul asta cu volanta usurata pentru mine este exact precum un CAI sau SRI fara soft unde castigul si pierderile sunt sesizabile dar multi nu vad decat castigurile. M-am saturat in ultimii ani sa tot aud de volante usurate dar nimeni dupa ce schimba volanta nu vine cu pareri pro sau contra si totul e lasat in neant de parca mare lucru nu face. Daca nu compensezi sa ajuti schimbarea facut cu volanta cu un ambreaj , rapoarte/cutie totul este doar un compromis. Am vazut diferentele la 2 masini similare pe curbe cel cu volanta castiga ceva atac pe iesiri din ace de par in schimb pe viraje largi cea stoc ii sufla in ceafa.... . Inteleg ca totul consta in obisnuirea soferului cu raspunsul masinii la turatie dar din punctul meu de vedere poti obtine aprox acelasi raspuns la acceleratie , un plus mai mare la deceleratie si ceva crestere de putere pe plaja de turatii cu o galerie de admisie buna ajutata de un soft.
@kmr : daca ai in plan sa faci treaba cu volanta cauta sa gasesti una pana in 2,5 kg mai usoare daca nu mergi mai departe cu modificari ale transmisiei.
@LIVIU_CTS : pe asta nu o inteleg de loc .... cum sa scada la fel turatia indiferent daca este in sarcina sau nu?
|
|