KU39 este o anvelopa Ultra High Performance iar 3HM High Performance deci eu as alege Kumho clar.
Am avut Barum Bravuris pe jantele alea negre de EK9 fara protecție la jantă și nu se compar cu Firestone Firehawk SZ90 ce am pus acum cu buză de protecție si arata mult mai bine iar lateralele sunt mai tari.
(17-07-2017, 19:40)uX_LauX_LauX Wrote: Am avut Barum Bravuris pe jantele alea negre de EK9 fara protecție la jantă și ...
Conform producatorului, ambele modele disponibile (83Y si 83V) sunt FR (cu protectie la janta); nu sunt in schimb XL (extra load) : https://www.barum-tyres.com/car/tyres/su...avuris-3hm
E drept, la mai multe magazine (online) am vazut tot felul de ciudatenii... aveau unii 4 modele, ba cu FR, ba fara si preturi de la vreo 230 pana la 300. WTF? De unde le-au scos?
Eu de comandat, am comandat conform producatorului: 83Y FR ... daca nu e asa, nu-i bai, facem retur.
Acu', legat de marca/model, ma orientasem catre cele 3 (205/45 16):
- Nexen Nfera SU1 : preturi undeva la 250 lei
- Barum Bravuris 3HM : ~265 lei
- Kumo KU39 Ecsta Le Sport : ~290 lei
Criteriul de departajare nu fuse pretul (complet irelevant la diferenta dintre ele) ci review-ul si dintre cele 3, barum-ul sta cel mai bine.
Cat de bine? Abia astept sa aflu
Si daca nu va fi sa fie o experienta pozitiva, aplicam principiul: asta e, la anu' luam altele .
[quote pid='50546' dateline='1500302122']
... KYB all the way - performanta fara sa spargi banca. Si UltraSR sunt un model performant, dar nah, n-au reclama si bling-bling-ul altor "jmecheri". Sunt la acelasi nivel de performanta, pentru ce ai tu nevoie, sunt mai mult decat perfecte - si p.s. nu e cazul sa le schimbi in 2 ani.
[/quote]
Am zis ca le schimb dupa 1-2 ani daca nu se dovedesc OK, atfel, la cat merge masina / an, sper sa ajunga la minim 5 ani.
Oricum, azi, maine o sui pe elevator si incerc sa ma prind exact ce am pe ea, arcuri si telescoape. Functie de raspuns, avizez: arcuri, telescoape sau ambele.
Cert e, insa, ca si arcuri si telescoape (adica vreo 1800 lei) parca nu i-as da, chiar acum ... in vreo 3-4 luni, poate.
Cum la fel de cert e ca as vrea s-o mai ridic, 20-25 mm. Poate sunt eu "dus" dar la cat de joasa e, mai mereu stau "constipat" ca lovesc, sparg baia si ma intorc cu platforma.
Am vazut ca, pentru coborare, se poate inlocui tamponul de cauciuc cu unul mai subtire... ma gandesc, daca s-o putea, sa fac invers.
(18-07-2017, 21:19)LIVIU_CTS Wrote: garda la sol mi se pare absolut decenta
))) no, inseamna ca io mi-s dus rau die tot; cum ziceam, merg la drum cu "inima stransa" ca lovesc ceva si plec de acolo cu platforma.
Totusi, exista si o parte de "real" in "paranoia" mea: limitatoarele alea de viteza, facute din asfalt, lungi de vre-un metru - doi, inalte de o palma (prin Romania, nu prea am vazut, dar am dat de ele prin Grecia si Turcia), daca nu le "iau" in diagonala, frec cu "burta" la coborare.
Anyway cu noile "incaltari" gurile de canal (coborate sau ridicate), micile "denivelari" din asfalt ... se simt altfel acum. Evident nu m-am apucat sa dau cu ea in borduri, dar aveam eu niste "repere" si e altceva.
Dupa ce schimb si bucsile de la brat, ii (re)fac geometria. Obligatoriu, trebuie sa rezolv cu tocirea cauciucului la interior (plus ca, mi s-a parut, ca in anumite situatii/momente are un comportament "ezitant", bizar ... o chestie pe care mi-e greu s-o definesc dar care s-ar putea traduce printr-un inceput de pierdere al stabilitatii).
Insa, din cate am citit, anumite reglaje, mai bine spus, un reglaj perfect/ corect nu se poate face fara a inlocui anumite elemente de la suspensie; fara o astfel de schimbare, nu poti elimina uzura inegala a cauciucului.
E corect? Daca da, cum ai / ati rezolvat?
P.S. Daca la verificarea "vizuala" a arcurilor, nu descopar vreo problema, n-as putea sa le las si sa schimb, acum, telescoapele (si as merge pe KYB Ultra-SR)? Bani si pentru arcuri si pentru telescoape, parca nu prea as avea acum.
(17-07-2017, 19:40)LauX_LauX_LauX Wrote: Am avut Barum Bravuris .... fara protecție la jantă ...
Cum vazusem (si speram sa n-am vreo surpiza) astea au, protectie la janta.
Acum ramane sa vad ca de "performante" imi par. Asta dupa ce rezolv celelalte "mici probleme" de suspensie.
acum, depinde ce ii ceri si tu masinii asteia. eu trec peste bumpere de la 0km/h, cu ambreiaj patinat, hop...hop. cu orice masina. daca le treci din inertie, nu cu viteza mare dar....din inertie, normal ca dai cu ea. e o masinuta, mai sport, nu logan. eu am garda mai mica si doar intr-un singur bumper atinge putin intermediara, putin, f putin. cu masina nu frec niciunde.
continui sa cred ca efectele nedorite la trecerea peste canale, denivelari etc. vin de la bucsi+amortizoare. stiu prea multe cazuri similare, inclusiv del solul din dotare, dupa ce am schimbat tot, nu mai e nici un efect de "dezintegrare".
19-07-2017, 14:20 (This post was last modified: 19-07-2017, 14:24 by magos.)
Dupa ce schimb si bucsile de la brat, ii (re)fac geometria. Obligatoriu, trebuie sa rezolv cu tocirea cauciucului la interior (plus ca, mi s-a parut, ca in anumite situatii/momente are un comportament "ezitant", bizar ... o chestie pe care mi-e greu s-o definesc dar care s-ar putea traduce printr-un inceput de pierdere al stabilitatii).
Insa, din cate am citit, anumite reglaje, mai bine spus, un reglaj perfect/ corect nu se poate face fara a inlocui anumite elemente de la suspensie; fara o astfel de schimbare, nu poti elimina uzura inegala a cauciucului.
E corect? Daca da, cum ai / ati rezolvat?
----
aceeasi problema o am si eu - din capete de bara, brate si bucsi - nu am schimbat toate bucsile acum doi ani cand am trecut la poliuretan, o parte ramanand in cauciuc, care in sarcina dura datorata de poliuretan s-au dus de 3 ori mai repede. Trebuie sa termin cu ele si sa refac geometria + cauciucuri noi.
Dar decat s te macini atat cu intrebari, nu mai bine te duci tu la un mecanic priceput sa arunc un ochi si sa te lamureasca mai simplu?
Comandat:
- arcuri Eibach Pro-Kit E4015-140 : 94,50€
- telescoape KYB Ultra-SR (351011, 351012, 2*351010) : 125,68€
- bujii IK20TT : 30,08€
Se mai adauga 11€ transportul. (*preturile sunt fara TVA, achizitie pe firma).
Marti/miercuri ar trebui sa-mi ajunga si apoi sa-mi fac si eu timp sa le montez.
Saptamana asta, asa printre picaturi am apucat sa schimb bucsa de la bratul inferior (spre roata) si burduful de la capul de planetara.
Ocazie cu care, din prostie, am ajuns sa schimb si un pivot .
Acum daca tot m-am apucat, as vrea sa schimb toate bucsiile de la brate + capul de planetara.
1. bucsi: TRW ok?
2. cap de planetara: second sau nou?
Si daca nou ... ce? SKF, Lemforder, spidan?
Eu stiu de la un mecanic care schimba pe mai multe modele ca cele de la Lemforder sunt f bune fata de altele de exemplu sidem care zicea ca sunt praf. Pusese Liviu un top, dar nu-l am la indemana.
(22-07-2017, 22:03)bgMiKe Wrote: Comandat:
- arcuri Eibach Pro-Kit E4015-140 : 94,50€
- telescoape KYB Ultra-SR (351011, 351012, 2*351010) : 125,68€
- bujii IK20TT : 30,08€
Se mai adauga 11€ transportul. (*preturile sunt fara TVA, achizitie pe firma).
Marti/miercuri ar trebui sa-mi ajunga si apoi sa-mi fac si eu timp sa le montez.
Vestea "buna" ... au ajuns piesele.
Surpriza mai putin placuta, telescopul e "chior": nu protectie, nu opritor de cauciuc (sau alt material) ... nimic.
Intrebare: voi cum l-ati montat?
Pe fata, unde deja l-am schimbat pe cel de pe stanga, am folosit:
- protectia (metalica) de la cel vechi - nr.11 in poza;
- una din bucsile (nr.7 in poza) ca opritor de cauciuc.
Si am mai folosit un kit KYB SM5058 pentru 6, 7 si 12 din poza.
La fel voi proceda si pentru cel din dreapta.
Insa, parca nu-mi prea surade "improvizatia".
Si, intrebarea ramane valabila pentru spate ... acolo inca nu am apucat sa umblu.
Merci frumos.
(04-08-2017, 08:34)LauX_LauX_LauX Wrote: Sa nu uiti sa pui opritoru 14 !
)) taman acolo e buba ... nu-l am.
Momentan am improvizat .. am pus o bucsa 7 veche.
Iar, strict pentru CRX III, in nici un catalog, nu am gasit protectia praf si/sau opritor.
Am gasit ceva coduri echivalente (zic eu) dar sunt pentru Civic VII sau chiar Civic VIII - cu termen de livrare 3-5 zile. Ar mai fi ceva si pentru Civic VI, dar un timp mai mare (7-10 zile).
O sa schimb azi si spatele, ocazie cu care (incerc macar sa) ma dumiresc exact ce-mi trebuie si apoi vad unde dau comanda pentru tot (fata si spate). Va mai trebui sa le mai desfac odata ... inca 1-2 ore de munca, dar mai mult mi-e sa nu se f..uta de tot suruburile.
Pentru ziua de ieri, o veste buna : pe spate, amortizoarele, aveau opritorul si era chiar in stare buna... adica s-au refolosit (evident, mai putin bucsele). Mai mult, opritorul avea in partea de jos, aditional, o "gogoasa", cred, din poliuretan ... la care am renuntat; mi s-a parut prea multe acolo.
Vestea proasta ... ar fi vreo 3 de fapt:
1. butucul de roata fata, pe care trebuia sa-l schimb (la recomandarea mecanicului, nu i-a placut lui cum arata) daca tot schimbam rulmentul a venit si ... va pleca; pe motiv de nepotrivire. Asa ca pana la urma am pus tot vechiul butuc.
2. Daca la un amortizor, prinderea de brat s-a desfacut imediat, la celalalt ... o cu totul alta poveste. Piulita sudata pe urechea amortizorului a fost inlocuita si la fel si surubul. Care surub, fie a fost bagat fortat (e clar mai mare decat ce ar fi trebuit sa fie) fie s-a sudat in timp de miezul bucsei. Pe scurt ... nu am reusit sa-l scot. Adica, in momentul de fata masina are 3 din 4 arcuri + amortizoare schimbate.
3. Continuarea de la punctul 2 este ca va trebui sa tai acel surub si sa inlocuiesc bucsa. Si, mi s-a parut mie, ca unele din celelate bucse nu-s pe sanatatea lor.
Rezultat ... inca o perioada de asteptare (pana sa pot spune ca am masina apta de drum), alti bani si, inveitabil, alt timp petrecut in garaj sa desfac bratele de pe spate si sa schimb ce e de schimbat.
Apropos ... legat de suruburi - de principiu, cele de prindere a amortizoarelor fata si spate - in afara de codul original (pe care dureaza 7-10, comanda speciala si pret de 60-70 lei bucata) aveti vreo alternativa?