Ok, am interpretat eu gresit. Oricum citisem pe undeva ca sunt si niste sonde care citeau mai mult/putin cu 1, deci.. nici pe asta nu te poti baza 100%.
Pe mine m-ati pierdut.. Va papa ulei din cauza deformarii datorate temperaturii prea mari din camera de ardere (care nu apare de pe o zi pe alta) sau din alt motiv?
Am mai studiat un pic problema și am mai verificat bujiile si de data asta mi-au parut ok , dar tot nu mi-e foarte clar care ar fi cea mai buna varianta. Defapt cea mai buna varianta e cea a lui Liviu cu Hondata, dar tinand cont ca Hondadata + un P30/P28 + senzor wideband + harness + soft probabil ma duce la 1000 de euro, iar rezultatul va fi 10 cai in plus si un motor care teoretic merge in parametrii.. mult prea mult pentru cat mi-am propus sa mai investeasc anul asta in ea.
Ma bate gandul sa scot catalizatorul de EK4 și pus o teava de 2.5 in loc plus catback-ul de 60 pe care il am deja. Nu stiu exact cat de mult schimba asta ceva, pentru ca nu reusesc sa aflu ce header si traseu au ITR-urle EDM de fabrica. Unii zic 2.5, altii 2.25. Daca stie cineva 100% il rog sa confirme una din variante.
Mai e varianta sa fac rost de un ecu p73 JDM care din cate am citit vine cu o harta mai buna si se pupa mai bine cu evacuarea de 2.5 (practic doar de acolo vine diferenta aia de 10 cai intre B18C si B18C6).
daca nu intentionezi sa resoftezi, mai bine lasi masina stock. altfel dai banii pe admisii/evacuari, care nu pot furniza ce trebuie cu softul oem.
n-ai de ce sa-ti faci probleme pt amestec. el este tinut sub control de senzor, daca trage mai mult aer (la un filtru si o evacuare nu e mare diferenta) se descurca softul oem.
diferente mari apar daca modificarile mecanice sunt dupa clapeta (diametre), came, overlap, pana la iesirea din camera de ardere. modificarea evacuarii nu face altceva decat sa influenteze (in bine sau in rau) dinamica din cilintrii / evacuare, nu calitatea combustiei (la modul radical). asta se treduce prin dezvoltarea turatiei si a curbelor de putere/cuplu.
Am investit in admisie (care oricum nu e chiar "ce trebuie") si evacuare pentru ca aveam de cand sa imi fac B16-le. Intre timp m-am mai documentat si mi-am dat seama ca ceva serios (cum ai tu de exemplu) nu faci citind pe forumuri si dand clici pe net ca sa pui piese in cos. Cu resursele pe care le am acum, adica ff putin timp liber, cunostinte de mecanica putine, iar experienta practica putina spre deloc nu prea putea iesi mare lucru.
Am decis sa iau B18-le asta pentru ca a picat la fix, stiam proprietarul si aveam incredere ca nu o sa-mi vanda un motor puscat si in plus visam la motorul asta de cand am fost plimbat prima data cu un ITR.
Problema e ca am ramas cu piesele de upgrade pentru B16, adica powerChamber JDMPassword, header Tegiwa si catback-ul de 60. Motorul nu mai avea headerul original si nici admisia asa ca oricum nu-l puteam face inapoi stock.
Tot ce imi propun cu motorul asta e sa il intretin asa cum trebuie, iar cand va fi nevoie un rebuild, dar fara upgrade-uri la chiulasa, marit compresie, etc. Am tot citind diverse chestii, unii sustin ca nu e ok sa umbli la evacuare, scos cat, etc fara soft ca in timp iti **** motorul (pacat ca nu stiu ce reprezinta timpul ala)... Sa merg cu motorul asta si linie de 50, iar nu cred ca-i place.
pe net gasesti lucruri ocrecte dar rar, din partea unora care chiar stiu si au facut cu mana lor, marea majoritate sunt aberatii, in general legende la fel de reale precum era vacaroiu tot timpul beat (cica ala chiar nu consuma alcool).
admisia aia e mai permisiva dar fiind aspirat, senzorul citeste parametrii noi si ecu face corectiile care trebuie. esapamentul e mai permisiv, pierzi putin din inertie si din efectul de absorptie din cilindrii (f buna la umplerea cilindrilor ) DAR astea sunt aspecte care sa iti foota motorul. combusita e ok, doar ca performantele nu sunt alea care trebuie.
din pacate pt tine tu nu poti face ce am facut eu. m-am documentat, m-au stafuit oamenii de p'aici, apoi am pus in preactica lucrurile respective, ori singur, ori impreuna cu mecanicii. daca nu puteam face asta, nu ma apucam de asa ceva. nu prea gaesti oameni care sa stie sa faca ce trebuie acolo, cand vine vb de modificari. cum iti spuneam, daca as fi in locul tau, as vorbi cu Tomi sa vezi daca la o adica, se baga la un proiect de genu asta. as avea incredere ca face ce trebuie.
M-am prins si eu de faza asta in timp ce cautam piese si informatii pentru b16. Riscam sa-mi bag tot banii il el si sa nu iasa nimic.
Poate cu asta cu motorul asta sunt eu prea stresat sa il intretin ca la carte si sa nu trebuiasca rebuild prea curand. Softul m-ar tenta doar in varianta unui p28 cu crome de ex care sa nu ma coste o avere. Nu stiu cat de bine ar iesi in varianta asta, dar asta depinde si de cine il face. O sa-l rog si pe @Tomi sa ma ajute cu un sfat, dar nu vreau sa bat oamenii la cap, de-asta nu ti-am scris nici tie. Nu e graba, masina face 300 400 de km pe luna, in rest sta in garaj. Deocamdata vreau sa adun informatii ca sa pot lua decizii, pacat ca de pe net e cam greu iar cu oamenii care chiar stiu cu ce se mananca treaba asta nu ma cunosc atat de bine incat sa i bat la cap cu intrebari.
uita de crome. inafara de faptul ca e ieftin, e degeaba.
ca sa faci un soft, trebuie sa lucrezi in timp real. ca sa lucrezi in timp real cu crome, mai ai nevoie si de un emulator. uite asa, tot adaugi si ajungi la niste costuri care nu merita si te apropii de s300. crome e bun pt tuneri sa zicem, ia el un emulator, iti face softul , pune softul in ecu si pa, ai plecat.
esti blocat. daca ceva nu-ti place, vrei alt soft, nu-ti poate face nimeni nimic decat daca are emulator. cu S300 n-ai nici o treaba, poate sa-ti faca softul orice tuner bun, fara sa aiba nevoie de alte scule.
fara emulator, scrie cineva softul, iti pune softul pe eeprom , eepromu in ecu, mergi in test.....vezi ce, cum...modifici ce e de modificat, scoti eepromu din ecu, rescri eepromu, bagi iar la loc, pui ecu sus, teste......si uite asa, da-i sa sune toata ziua. baba-oarba.
si eu am fost tentat de "economie" dar cand mi-a zis toyboy, ce omisesem eu (multitudinea de operatiuni) am zis...ok iau si emulator. ok ajungi la pret aproape de hondata. game over.
Salut!
Are cineva idee daca la EJ/EK se poate schimba luneta separat (si sa iasa ceva de doamne ajuta, nu doar sa nu imi ploua in masina)?
Am reusit performanta sa mi-o sparg, am facut rost de un haion complet dar de alta culoare si acum nu stiu cum sa fac. Am fost la ceva centru de parbrize in cluj si tipul de acolo a zis ca el nu se baga, ca nu o sa arate cum trebe sau poate chiar pusca cand o da jos. M-as duce sa intreb si in alte parti, dar mi-e frica ca dau de un nene care garanteaza ca ii iasa si la sfarsit ...
Cel mai probabil e lipit și trebuie tăiat cu sârma aia a lor. Sunt clar șanse să se facă treabă dacă cineva are interesul, problema e să găsești acea persoană sau firmă.