Hai ca eu am evitat in primul post din thread-ul asta sa inflamez spiritele pe subiectul "cat de mult ne mananca zilele traitul in tara asta"

)
Ideea de baza e: nu sunt bani, ce facem? Oprim furtisagu' macar un pic, un an, sau marim taxe si impozite si impozitam pana si aerul asta plin de praf? Bineinteles ca nu oprim furtisagu'.
S-a facut atata tambalau pe tema concedierilor din cadrul caracatitei numite aparat de stat si? Ce-i drept, s-au taiat salariile, s-au taiat sporurile, menajera ia salariul in monede. Da' cei 4-5 subsecretari de stat sunt tot acolo. Cei 4-5 directori de agentie guvernamentala pentru inspectia sobolanilor sunt tot acolo. Si asa mai departe.
Ministerul mediului (parca) tocmai ce-a angajat acum putine luni vreo cateva sute de capete. Lumea iese in strada, se agita, guvernu' da din umeri, ca nu-s bani, lumea pleaca acasa, furtisagu' continua.
Adevaru' e ca nu-s bani. Da' nu pentru ca-s impozitele prea mici sau prea putine. Mi-aduc aminte de proiectu' ala de 1 mil euro pentru informatizarea monstruozitatii numite administratie publica. Am fost consultat atunci de niste colegi care lucreaza intr-o redactie a unui site economic si-am ajuns la niste concluzii fulminante.
Calculand cu marja de toleranta extrem de mare, am ajuns la concluzia ca banii astia le ajungeau sa faca development-ul sistemului si sa-l intretina in functionare cateva sute de ani la preturile actuale. Lucrez in domeniu si am fost consultat cu "feature-urile" sistemului pe masa, deci n-am vorbit din auzite.
De ce un colac de WC cumparat de catre stat trebuie sa coste 1000 de lei, cand eu il gasesc la un pret de 10 ori mai mic? De ce un server care trebuie sa serveasca scopului X costa 30.000 euro, cand eu am unul in datacenter pe care am dat doar 2500 euro si este perfect apt sa indeplineasca aceleasi functii?
Am fost - nu o data - pus in situatia de a lucra la proiecte la care mi se spunea din start: trebuie sa ceri atat, din care xx% (unde xx > 50) trebuie sa "se intoarca". Bineinteles ca as fi fost mai mult decat satisfacut cu restul, dar pas! Adica as fi cerut in mod normal 5-6.000 euro pentru volumul ala de munca, mi se ofereau 25-30.000 euro, dar trebuia sa cer 100.000 euro. Jenibil!